пʼятницю, 20 березня 2020 р.

ТРИ ТИЖНІ КАРАНТИНУ З КОРИСТЮ.


Чим зайнятися вдома під час карантину, щоб провести час з користю

Із 12 березня по всій Україні введено тритижневий карантин з метою недопущення поширення коронавірусу. У зв'язку з цим навчальні заклади, кінотеатри, торговельні центри тощо будуть зачинені, а концерти та масові заходи – скасовані або перенесені. Жодних приводів для паніки немає – це превентивні заходи, які введено заради нашої з вами безпеки.
Але якщо ви вирішили провести три тижні вдома (або виходити на вулицю якомога рідше), то рано чи пізно обов'язково постане питання: чим зайняти таку велику кількість вільного часу?
Прочитати книги, які давно збиралися
Про книги ми пишемо багато і з великим задоволенням. Від самого початку існування сайту ми присвятили кілька матеріалів питанню "як повернути собі любов до читання, якщо взагалі відвик?" і складаємо добірки з (і від) найкращих сучасних українських письменників.
·         Які книги останнім часом читала Ірена Карпа і що вона про них думає


Послухайте гарну музику
Музика – ідеальний провідник і обов'язкова складова в житті сучасної людини. Вона допомагає заспокоїтися, налаштуватися на робочий лад, заряджає хорошим настроєм і просто має величезну кількість корисних для вашого здоров'я властивостей.
Але музика не повинна бути просто ненав'язливим фоном. Іноді до її прослуховування необхідно підходити з усією можливою серйозністю. Як і кіно та література, музика – це витвір мистецтва (навіть якщо у поп-хітах це мистецтво важко роздивитись). Часом корисно сісти, ввімкнути музику і повністю зануритись у її звучання – так можна не лише відкрити багато нового у творчості невідомого виконавця, а й дізнатися що-небудь про себе самого.
Поділимося "золотою колекцією" наших текстів про музику. Щоп'ятниці в рубриці "Пояснюємо" виходить спільний проєкт Суспільного і Радіо Промінь "Антологія українського альбому", в рамках якого ми розповідаємо історію становлення українського шоу-бізнесу та його найпопулярніших представників. Уже зараз можна прочитати / послухати про "Океан Ельзи", гурт "Мандри", перших раста-хіпі України "Зе Вйо", дізнатися про перші творчі кроки співачки Руслани чи Віктора Павліка.
Крім цього, щомісяця ми формуємо для вас добірку найцікавіших (а значить, обов'язкових до прослуховування) пісень, кліпів і альбомів. Навіть якщо половина виконавців вам не особливо цікава – це спосіб тримати руку на пульсі сучасності. Та й просто буде про що поговорити з друзями, колегами, дітьми або навіть онуками. Поки що можемо порадувати добірками за січень і лютий – насолоджуйтеся.
І якщо вже мова про музику, не можна не згадати нашого музичного редактора Олеся Ніколенка, який повідомляє читачам про модні жанри, пояснює, у чому суть тих чи інших пісень (навіть коли нам здається, що в них немає сенсу) і постійно розповідає, чому українська музика така прекрасна і заслуговує на вашу любов.
Серіали, серіали, серіали
Напевно, перше, чим ви зібралися заповнити вільний час – це перегляд серіалів. Ми вас підтримуємо (головне, аби в міру), тому не лише залюбки розповідаємо про новинки, а й намагаємося заново відкрити вже відомі ТБ-шоу. Адже серіали – це не просто історії. Вони відображають нашу сучасність не гірше за новини. Саме в них закладаються актуальні для часу проблеми та питання. І тут вже ми розгулялися. У цілому, зібрали близько сотні різних серіалів – вистачить і на десять карантинів.
Навчитися любити кіно
Якщо серіали – це один зі способів ненапружено провести час, то до фільмів потрібен трохи інший підхід. Це як порівнювати жанри оповідання і роман: у кожного свої переваги й недоліки, вони часто занадто різні, щоб порівнювати, але романи (як і фільми) більш вимогливі до читача. Як мінімум, необхідно більше часу, щоб прочитати роман або подивитися фільм.
По-перше, ми не втомлюємось повторювати, що дивитися фільми потрібно вміти. Це рослідковується тонкою червоною лінією у всіх наших текстах про кіно. Питання в неупередженості – ви повинні звільнитися від власних переконань і просто насолоджуватись. Як мінімум, щоб потім виважено виставити фільму (за власною, унікальною шкалою) оцінку.
Але без практики жодна теорія вам не допоможе. Тому ми підготували цілу колекцію різноманітних добірок, за допомогою яких можна навчитися не тільки любити український кінематограф (давно пора!), а й краще розуміти навколишній світ.
Розібратися в собі
Те, на що завжди бракує часу і сил після важкого дня. Є багато історичних, культурних і соціальних передумов, через які саморефлексія, спроба вивчити самого себе – прирівнюється серед українців якщо не до ганебного, то вже точно до безглуздого заняття. І таких людей можна зрозуміти. У житті багато проблем, куди вже розбирати (а отже, визнавати, розуміти й поліпшувати) внутрішній світ.
Проте, може, під час карантину у вас прокинеться бажання присвятити час собі. Це дуже важливо для того, аби стати трохи щасливішими. Для цього ми підготували кілька текстів.
Протидія вірусу
Наостанок хочемо нагадати кілька важливих речей про коронавірус, щоб протидіяти поширенню паніки і дезінформації. У зв'язку з підтвердженням першого випадку зараження на коронавірус в Україні у Міністерстві охорони здоров'я нагадали, що треба робити, аби не захворіти. Серед основних рекомендацій — уникати близького контакту з хворими, мити руки та ретельно готувати їжу.
Як уберегтися від коронавірусу і більше не вестися на фейки, дезінформацію і паніку – написано за рекомендаціями МОЗ. Всесвітня організація здоров'я розвінчала найпопулярніші міфи про це захворювання (кокаїн і дитяча сеча не є засобами профілактики!) – неодмінно прочитайте текст і поділіться з рідними. Будьте здорові!