пʼятницю, 24 квітня 2020 р.

34-та річниця з Дня катастрофи на Чорнобильській АЕС




Увага всього світу по теперішній час прикута до аварії на Чорнобильській АЕС.

26 квітня 1986 року о 1-23-47 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людстваз різницею у дві секунди відбулись два вибухи на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, в результаті яких сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. Основні наслідки аварії були подолані за 7 місяців і вже у листопаді два з трьох вцілілих енергоблоків були знову введені в експлуатацію.

Для постраждалих від чорнобильської катастрофи все відбулося неначе вчора. Адже справжні масштаби трагедії вони знають не з підручників, а пережили особисто. Через опромінення багато з них захворіли.
Незважаючи на те, що час потроху віддаляє нас від чорної - не лише для України, але й всього світу - дати 26 квітня 1986 року, найбільша радіаційна катастрофа сучасності продовжує негативно впливати на життєдіяльність значної частини населення країни.   
У результаті Чорнобильської катастрофи радіоактивного забруднення зазнали 2294  населених пункти,  розташованих на територіях  77 районів   12  областей.  За статистичними даними найбільше хворих ліквідаторів живе у Києві, Сумській та Донецькій областях.  Одні з найнижчих показників здоров"я у громадян, які мешкають на забруднених територіях Сумщини та Рівненщини.


Наслідки Чорнобильської катастрофи виявилися набагато трагічнішими: щорічно Україна втрачає близько 150 тисяч своїх громадян. У 1992 році інвалідів чорнобильців було 2 тисячі. На сьогодні їх чисельність зросла більш, як на 100 тисяч осіб. Сьогодні до категорії постраждалих від Чорнобильської катастрофи віднесено 2,9 мільйонів громадян. І слід докласти максимум зусиль, аби кожен із них постійно відчував піклування держави.
 За офіційною статистикою віддалені наслідки опромінення, виявлені за наступні 15 років, стали причиною загибелі від 60 до 80 осіб, за неофіційною — в Україні померло не менше 15 тисяч людей, які були уражені в результаті аварії на Чорнобильській АЕС

Перше повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з'явилось лише наступного дня, коли близько полудня 27 квітня диктор прип'ятської радіотрансляційної мережі сповістив про збір та евакуацію жителів 45-тисячного міста. Їх не попередили про масштаби і причини небезпеки, не дали жодних рекомендацій про те, як слід поводитися для зменшення впливу радіоактивного забруднення. Щоб запобігти паніці, повідомлялося, що евакуація лише тимчасова, однак невдовзі довелось вивозити населення не лише з 10-кілометрової зони навколо АЕС, а й з населених пунктів у радіусі 30 км від Чорнобиля.


 Чорнобильська катастрофа в цифрах
2 дні світ нічого не знав про вибух.
30 співробітників АЕС загинули в результаті вибуху або гострої променевої хвороби протягом декількох місяців.
350 тис. осіб були евакуйовані з зони вибуху.
600 тис. осіб стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали.
4,7 тис. кв. км виявилася забрудненою через радіоактивні опади та сильне випромінювання.
2 роки пропрацював четвертий енергоблок ЧАЕС, він був найбільш "молодим" і модернізованим з усіх.
1:36 – цей час став точкою неповернення, реактор стало неможливо зупинити.