середу, 15 квітня 2020 р.

Урок доброти «Зрозуміти іншого»



На сьогодні рівень інвалідизації жителів планети сягає показника в понад мільярд осіб або 15 %. Ці дані красномовно свідчать про гостроту та поширеність проблеми інвалідності.
     Мета, заради якої був проголошений цей день, - повне і рівне дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства.
   У грудні 2006 року ООН прийняла Конвенцію про права інвалідів, у 2008 році вона набула чинності. Конвенція націлює на сприйняття інвалідності як, в першу чергу, питання прав людини, а не тільки медичного забезпечення, благодійності або залежності від оточення.
  
Якщо дитина хвора - це біда!
Безсилі ми буваємо, шкода!
Є шанс сьогодні, об'єднавши сили,
Когось з дітей поставити на крила.
До щедрих рук добро ізнов вернеться,
Якщо душа на поклик одізветься.
Здоров'я кожного - це надбання в родині,
У нашім серці - в рідній Україні!


     В Україні на сьогодні діють закони «Про основи соціальної захищеності інвалідів», «Про реабілітацію інвалідів України», відповідні укази Президента та постанови Кабінету міністрів, Національна програма професійної реабілітації та зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями. Постановою Кабіну в 2007 році затверджене «Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда».
    Ми також не залишаємось байдужими до таких людей, особливо до дітей, тим більше, що такі діти навчаються і в нашій школі. Ці учні не почувають себе ущербними, неповноцінними, вони добре навчаються, приймають активну участь в житті класу, шкільних заходах, займаються спортом.
     Кожен день у житті людей з особливими потребами наповнений прагненням пристосовуватися до самостійного життя у суспільстві, самовдосконалення, приносити радість собі та оточуючим. І незважаючи на деякі невдачі та смуток, надія на краще та більш легше своє існування в суспільстві не залишає їх. Головне для них, що життя, є і воно продовжується.


Хто здатен зрозуміти проблему людини краще, ніж той, хто має таку саму проблему? Цей мультик зворушує до сліз. Хлопчику-інваліду дарують собаку. Хлопчик не проявляє жодної уваги до тварини та відмовляється від її зазивань пограти разом. Аж раптом він помічає, що собака також інвалід і не має однієї кінцівки.
Який же важливий висновок зробить для себе хлопчик? 




    Я вірю в силу доброти. Добро завжди сильніше злого. Дає наснагу, щоб цвісти І світлу обирать дорогу. Що має долю роботящу. Що хоче, щоб і я, і ти, І все було у світі кращим!
   У різних життєвих ситуаціях треба завжди бути гідною людиною, ніколи не втрачати людяності.

     Символом доброти і милосердя є Мати Тереза, що ж це була за жінка і які заповіді вона нам залишила?
Мати Тереза (1910-1997), католицька черниця, фундаторка Ордена милосердя, чернечої конгрегації, що займається служінням бідним і хворим. У 1979 матір Тереза була визнана гідною Нобелівської премії світу.Мати Тереза ніколи не прагнула бути популярною. Вона просто робила людям добро. Коли її не стало – планета осиротіла. Але вона залишила нам свої заповіді.
 Заповіді Матері Терези
 1. Так, люди непослідовні, нерозумні й егоїстичні.
І все ж, люби їх!
2. Якщо ти робиш добро, люди звинуватять тебе в потаємній корисливості і себелюбстві.
І все ж, твори добро!
3. Якщо тебе супроводжує успіх, ти наживаєш уявних і справжніх ворогів.
І все ж, добивайся успіху!
4. Добро, зроблене тобою, завтра ж забудуть.
І все ж, твори добро!
5. Щирість і відкритість зроблять тебе уразливим.
І все ж, будь щирим і відкритим!
6. Те, що ти будував роками, може зруйнуватися в одну мить.
І все ж, будуй!
7. Люди потребують допомоги, але вони ж стануть дорікати тобі за неї.
І все ж, допомагай людям!
8. Віддай світу найкраще, що маєш, і натомість одержиш жорстокий удар.
І все ж, віддай світу найкраще, що в тебе є!

Запам’ятайте такі слова:”Людина живе лише один раз, і так хочеться залишити добрий слід на згадку про себе. І щоб не сталося в житті у кожного з вас, завжди пам’ятайте, що ви живете на планеті Земля і носите ім’я Людина. А людина починається з добра. І творити добро – значить бути щасливим»